یکی از قدیمی ترین وسایل آشپزی و پذیرایی برای استفاده از ظروف مسی است.
این ظروف به جز ظاهر زیبا، مزایای دیگری نیز دارند.
هدف ما در اینجا آشنایی بیشتر با برخی از خواص، فواید و مضرات مس و همچنین نحوه نگهداری و استفاده از آن است.
در قسمت اول این مقاله به نحوه ساخت ظروف می پردازیم.
به طور سنتی ظروف مسی با ماشین (پرس) یا با دست (چکش) درست میشوند.
در روش ماشینی:
برای شکل دادن به ظروف در این روش از دستگاه خم کن استفاده می شود.
روی این مجموعه ظروف، خطوط موازی نازکی دیده می شود.
در روش چکش کاری:
یک صنعتگر با استفاده از چکش ظروف مسی را در کوره شکل می دهد.
در نتیجه این روش، آثار چکش روی ظروف دیده می شود.
مسی که ضخیم تر است معمولا برای ظروف دست ساز بهتر است
در این ظروف غذا برای مدت طولانی تری تازه می ماند و در ته آن فرو می رود.
ظروف چکشی علاوه بر گران بودن نسبت به ظروف ماشینی، دوام بیشتری نیز دارند.
خاصیت بسیار مهم ظروف مسی انتقال حرارت به خوبی است. (رسانای حرارتی عالی)
توزیع حرارت عامل مهمی در پخت و پز است
غذا با انتقال حرارت مناسب بهتر به ظروف مسی می چسبد و آنها را خوشمزه تر می کند. همچنین غذا با سرعت بیشتری پخته می شود.
علاوه بر این، ظروف مسی قابل تعمیر هستند و در صورت نگهداری مناسب، این ظروف می توانند برای مدت طولانی مفید باقی بمانند.
این ظروف با رنگ منحصر به فرد مسی، خیره کننده هستند و فضای زیبایی را در خانه شما ایجاد می کنند.
از دیگر خواص مس، ضد میکروبی، قارچ کش بودن و ضد ویروسی بودن آن است.
برخی از نقاط ضعف ظروف مسی
مس در نتیجه سمی بودن آن دارای نقاط ضعف بسیاری است. مس برای بدن ضروری است، اما باید مقدار کمی از آن مصرف شود. تاثیر مس بر محیط زیست را می توان در ویکی پدیا خواند.
در ضمن زیاده روی در مصرف آن باعث مسمومیت می شود.
برای جلوگیری از مسمومیت باید از قلع داخل گلدان ها (رنگ سفید) استفاده شود.
در نزدیکی شعله گاز، ظروف مسی نیز سیاه می شوند. برای ظروف تزئینی این مشکل وجود ندارد.
در قسمت تعمیر و نگهداری می توانید روش های نظافت برای رفع این مشکل را مطالعه کنید.
نکات استفاده از ظروف مسی:
رعایت نکاتی در انتخاب ظروف مسی از جمله موارد زیر ضروری است:
ظروف مسی در دو رنگ قرمز (خود مسی) و سفید (قلع شده) هستند.
بهتر است از ظروف سفید هنگام پخت و پز، نوشیدن، ترشی کردن و نگهداری سایر اقلامی که می توانند فلز مس را حل کنند، استفاده کنید.
قلع کاری روی هر سطحی که با این مواد در تماس باشد لازم است
بدن می تواند با جذب بیش از حد مس مسموم شود. لایه قلع روی مس بی ضرر است، تا زمانی که مس لایه قلع روی آن باشد.
اگر مواد غذایی خشک مانند شیرینی یا آجیل نگهداری می کنید، می توانید از ظروف مسی بدون قلع استفاده کنید.
برای افزایش طول عمر ظروف و طبخ بهتر غذا استفاده از شعله و حرارت ملایم توصیه می شود.
هنگام تعمیر قلع، سرب نباید در فرآیند آبکاری استفاده شود.
نیازی به تعمیر مکرر قلع نیست، اگرچه قابل تعمیر است.
شستشو و نگهداری ظروف مسی:
به عنوان اولین و مهمترین نکته:
قطعات کنسرو شده، مانند فضای داخلی گلدان، نباید سیم کشی شوند.
فلز مس ممکن است در حین پخت و پز هنگامی که لایه قلع خراشیده می شود مسموم شود.
نقطه ضعف مس، تمایل آن به سیاه شدن در هنگام قرار گرفتن در معرض شعله گاز است.
در اینجا چند ایده برای تمیز کردن ظروف مسی به منظور زیبا و تمیز نگه داشتن آنها آورده شده است.
پاک کردن سیاهی:
در مرحله اول باید از نمک درشت، سرکه سفید، یک اسفنج با سطح سخت و یک شوینده معمولی استفاده کنید:
ابتدا کمی نمک روی سطح ظرف ریخته می شود.
قیمت ظروف مسی از آبکشی ظرف دوباره مقداری نمک به آن اضافه کنید سپس روی سرکه سفید بریزید.
بیرون ظرف را با سرکه و اسفنج بشویید. سطح بیرونی ظرف را باید با این روش تمیز کرد.
پس از تمیز کردن و آراستن ظرف،
اگر ظرف مسی بوی نامطبوع می دهد، آن را با آب و مایع ظرفشویی بشویید.
برای ظروف کوچکتر، روش دیگری وجود دارد:
این مخلوط را می توان با مخلوط کردن سرکه، نمک و آب در یک قابلمه بزرگ درست کرد.
ظرف مسی را بعد از اینکه قابلمه را روی شعله گذاشتیم در آب در حال جوش قرار می دهیم.
مدتی طول می کشد تا ظرف تمیز شود. ظرف را بعد از خارج کردن از قابلمه خنک کنید.
در پایان ظرف خود را با مایع ظرفشویی بشویید.
3- نمک، سرکه، آرد:
برای تهیه محلولی نرم و یکنواخت ابتدا یک فنجان سرکه آماده کرده نمک اضافه کنید و سپس آرد را اضافه کنید.
این محلول ظرف ما را تمیز می کند و دوباره آن را با مایع ظرفشویی می شوییم.